Fortøyningsbøyer i Norge

Fortøyningsbøyer i Norge

Fortøyningsbøyer i Norge

Bruk KNBF fortøyningbøyene 
KNBF har lagt ut rundt 80 bøyer fra Ryfylke i sør til Kirkenes i nord. Fortøyning er gratis i et døgn for alle medlemmer av Båtforbundet. 

Klikk her for kart over alle fortøyningsbøyer i Norge.

KNBF ber alle brukere av bøyene om å følge disse forsiktighetsreglene: 

  • Gi bøyene et lite fortøyningsrykk når du har lagt til for å se at de holder: Fortøy i bøyen som anvist og gi et solid drag akterover så bøya får et kraftig rykk.
  • Legg ut en ekstra sikring, som dregg, spesielt når det blåser.
  • Bruk ankervakt på ekkolodd eller GPS avviksalarm, spesielt om natten.
  • Følg med!
  • Meld fra til  ved avvik.
  • Les denne artikkelen på knbf.no for mer informasjon om forsiktighetsreglene. 

Historikk
KNBFs bøyeprosjekt ble til ved at Gjensidestiftelsen bevilget en million til KNBF til utlegging av svaibøyer i uthavner langs deler av norskekysten høsten 2008. KNBF arbeider for å ivareta fritidsbåtfolkets interesser og sikkerhet på sjøen. Mange plasser langs vår langstrakte kyst er det mangel på trygge overnattingsplasser eller steder hvor man kan søke nødhavn. Offentlige myndigheter har vist liten vilje til å ivareta fritidsbåtfolkets behov på dette området. Som landets eneste landsdekkende interesseorganisasjon for fritidsbåtfolk ønsker vi å legge til rette for trygge steder å ankre opp for natten. KNBF  har derfor et landsdekkende bøyeprosjekt som gir båtfolket tilgjengelig, gratis og miljøvennlig fortøyningsmulighet. Bøyene gjør bruk av anker og dregg undvendig, og hindrer dermed oppriving av for eksempel bevaringsverdig ålegress på sjøbunnen.

I Oslofjorden har Oslofjorden Friluftsråd (OF) drift av 60 bøyer, og KNBF-medlemmer får 150 kroner i rabatt på OFs bøyevimpel som man må ha for å ligge fortøyd. Det går også an å ligge uten bøyevimpel dersom ikke andre ligger i bøyen, eller det kommer noen med vimpel.

Utlegging av KNBF-bøyene startet opp med et pilotprosjekt i Troms og Finnmark under ledelse av KNBF Region Troms og Finnmark. Etter hvert er prosjektet rullet ut sørover langs kysten, og KNBF har til sammen lagt ut rundt 80 bøyer.

Til sammen er totalt 140 bøyer lagt ut (medregnet OFs). Vi samarbeider også med Bergen og Omland friluftsråd.

KNBFs bøyer er røde og av typen Ørnbøyen 180 liter. Disse er produsert i et svært høyt antall og er godt utprøvd. Du ser nedenfor beskrivelse av bøyen.

ØRNBØYEN 180

Volum: 180 liter
Materiale: Polyentylenplast
Egenskaper: Kan ikke synke
Overflate: Galvanisert
Oppdrift: 1.500 N
Farge: Rød
Egenvekt: 22 kg
Diameter: 63 cm
Lengde: 218 cm
Leverandør: Cipax AS

ornboyen
fortoyning1 I Oslofjordområdet har KNBF samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd (OF) og der benyttes OF sine blå bøyer.
oslofjorden 1

Fortøy i bøya som på bilde over: Ikke fortøy i toppen, men bruk linen under bøya.