Båtadvokaten: Kjøpe båt?

Båtadvokaten: Kjøpe båt?

Om våren er det båtfolket "våkner" av sin vinterdvale og setter seg i sving med å virkeliggjøre vinterens drøm om ny, eller nyere båt!

Det er i akkurat denne tiden når det våres at det norske båtmenneske er på sitt mest kjøpelystne og minst kritiske, opptatt som man er av drømmer heller enn av virkelighet. Det handles og betales og for de fleste går det greit...men for andre ikke.  Her er noen påminnelser om utvalgte problemstillinger som ofte dukker opp:

- Ved kjøp fra forhandler eller importør skader det ikke å undersøke kredittverdighet før man betaler forskudd. Selv om brosjyrene glinser og selgerne smiler, kan fasader skjule så mangt. Husk at en forskuddsbetaling er en usikret kredittytelse til selgeren.

- Reklamasjonsretten varer i fem år, men gjør selgeren det? Det hjelper lite å ha reklamasjonsrett hvis forhandleren bukker under eller forsvinner av andre grunner etter kort tid. Selv om det ikke er lett å forutse fremtidige mulige problemer i denne retning, er det smart å ha tanken i bakhodet.

- Kjøp av båt som forhandleren skal importere og der pris er avtalt i fremmed valuta, kan føre til ubehagelige overraskelser. Enkelte kontraktsvilkår legger opp til valutajustering på hele prisen selv om det er betalt forskudd. Det er best å avtale en fast pris i kroner, nest best å kreve at kjøpet valutasikres, og ikke heldig å ta risikoen for valutasvingninger.

- Hva som er forbrukerkjøp er det ikke alle som vet. Kjøp fra privat selger via båtmegler er en klassiker - disse kjøp hører utvilsomt under forbrukerkjøpslovens (for kjøperen) gunstigere regelsett. Selv om det kontraktsfestes at det er kjøpsloven som gjelder, så hjelper ikke det.

- Så godt som alle bruktkjøp mellom private er «som den er» kjøp. Vær oppmerksom på hva det betyr – nemlig at det skal en god del til før det foreligger mangel (annet enn ved uriktige opplysninger).

- CE-merking er et tema som gir opphav til mange misforståelser og tvister. Når man kjøper brukt, er det viktig å forstå at CE-merking ikke i seg selv betyr at båten tilfredsstiller alle krav som ligger til grunn for CE-merkingen. Det er ved innførsel til eller salg til første forbruker at CE-samsvar skal foreligge, ikke i hele båtens levetid.

- Reklamasjoner må fremsettes i tide – oppdages det feil, må selgeren få beskjed innen rimelig tid, ellers mister man sin rett. Dette er et klassisk tema – mange misliker å «stå på sin rett» og bruker for lang tid på å bestemme seg for å klage til sin selger. Å reklamere er ikke noe å kvie seg for, det kan gjøres både skånsomt og høflig.

Og som alltid – søk gode råd i tide. Vårt team av advokater med båtkunnskap står alltid til rådighet. Og med en time gratis bistand til KNBF-medlemmer.

Forfatter: Nils E. Tangedal er partner og advokat i advokatfirmaet Judicium DA, og er fast juridisk rådgiver for KNBF's medlemmer. Tangedal driver blant annet bloggen "Båtjuss og Båtliv", som du finner på www.baatjuss.no