Advarer mot brannfarlige vifter

08 november 2018
Advarer mot brannfarlige vifter

I forbindelse med en båtbrann i Telemark, går forsikringsbransjen nå ut og advarer mot bruk av elektrisk utstyr som er uegnet for bruk i båt.

Nrk.no skriver i en artikkel om en båteier i Skien som skulle gjøre båten sin klar for vinteropplag.

- For å få sirkulasjon i lufta og hindre fuktskader inne i båten, tok båteieren med seg en enkel vifte hjemmefra. Han monterte den i båten, men etter en stund tok viften fyr, og det var bare flaks som gjorde at ikke hele båten brant opp, sier Atle C. Strøm i IF til nrk.no.

Brannibåt illustrasjonUegnet utstyr kan føre til store, kostbare branner i båt. FOTO: Frank Schwichtenberg, wikimedia commons.

Vifta, som var ment å tørke båten før vinteropplag, var imidlertid ikke egnet for bruk i fuktig miljø, noe som kan ha vært medvirkende til brannen.

Vanlige, billige bordvifter er ikke godkjent for bruk i båt. Det kan derfor få store konsekvenser om man bruker slike til å varme opp båten når den ligger i vinteropplag, eller for å lufte ut båten før vinteren.

- Resultatet kan være en brann og store ødeleggelser, sier Strøm.

Kan bli voldsomme branner

Endre vest 6

NRK var også i kontakt med KNBFs generalsekretær, Endre Solvang, som fortalte at hyppig tilsyn, uansett hvor båten står i opplag, er svært viktig.

- Selv bruker jeg en form for sekker med salt som tiltrekker seg fuktighet. Det er svært effektivt, sier Solvang til nrk.no, og legger til at eventuelle båtbranner i glassfiberbåter som står i tett opplag, kan utvikle seg til voldsomme branner.

Artikkel av

08 november 2018

Del artikkelen