Båtførerprøven nå som videoovervåket test

20 april 2020
Båtførerprøven nå som videoovervåket test

Grunnet korona-situasjonen har testsentre som tilbyr eksamen til båtførerprøven måtte stenge dørene foreløpig. Nå skal en nettbasert, videoovervåket test sikre at båtfolk likevel kan få utstedt båtførerbevis.

 KNBF har fått oversendt en pressemelding fra Sjøfartsdirektoratet og forbundet informerer her våre medlemmer om denne nye muligheten. Hvert år går omlag 25.000 personer opp til eksamen i båtførerprøven. Kunnskap er viktig for å være trygg når på sjøen. I år vil nok de fleste nordmenn feriere her i Norge.

- Sjøfartsdirektoratet er forberedt på at flere vil nytte fritidsbåtene sine, eller gå til innkjøp av nye båter i år. Da er det viktig at det er mulig å tilegne seg nødvendig teoretisk kompetanse, sier seksjonssjef for fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet, Petter Andre Søreng. 

For at testvirksomheten ikke skal stoppe helt opp grunnet koronasituasjonen, vil Sjøfartsdirektoratet tillate at båtførerprøven blir gjennomført videoovervåket via internett, i en avgrenset periode. I første omgang ut juni 2020.

-Målet med denne løysingen er at de som nå har forberedt seg til å ta prøven skal få fullføre, sier Søreng. 

Det er firmaet Norsk Test AS som har utviklet løsningen, og som skriver ut båtførerbevis på vegne av Sjøfartsdirektoratet. Bernt Nilsen fra Norsk Test presiserer at dette er et godt utprøvd system som blant annet overvåker kandidatene med to videostrømmer. Testlederen vil da kunne følge med på video av ansiktet til den som tar testen, samt se video av oppsettet i hjemmet til kandidaten.

-Testen vil bli tatt opp, slik at testleder kan spole tilbake og se gjennom i etterkant. Dette skal sikre at det ikke skjer juks. Vår erfaring er at denne testformen fungerer bra, og at overvåkingen er vel så god her som ved en vanlig båtførerprøve. Vi vil selvsagt gjennomføre en teknisk sjekk sammen med deltakeren før vi starter opp, for å se at alt fungerer som det skal, legger Nilsen til. 

Dersom det igjen blir mulig med vanlig gjennomføring av testing ved fysisk oppmøte før juli, vil den nettbaserte løsningen være et parallelt tilbud i denne perioden. 

Om du har spørsmål om denne nye løsningen, kan du gå inn på Norsk Test sine nettsider norsktest.no.

Foto: Avtalen signeres av Bernt Nilsen og Petter A. Søreng. Foto Marit Nilsen/Sjøfartsdirektoratet. Båtinteriør foto Dag Inge Aarhus/Sjøfartsdirektoratet.

 

 

 

Artikkel av

Jan Siiger Larsen
20 april 2020

Del artikkelen