KNBF mener: Båtfolk tar vare på hverandre

25 juni 2020
KNBF mener: Båtfolk tar vare på hverandre

Er det noe båtfolk er kjent for, så er det å dele erfaringer og kunnskap. Folk i båt er rause, det vil mange få merke i månedene som kommer.

Kronikk av Kristian Tornes, leder av Sikkerhets og Utdanningskomiteen (SUK) og Egil Kr. Olsen, president i KNBF

Det er ingen tvil om at vi navigerer mot tidenes båtsommer. På grunn av koronasituasjonen og restriksjoner på utenlandsreiser, skal vi sette rekord i norgesferie. Det blir flere biler og bobiler på veiene og flere fritidsbåter på vannet. Det vil gi en opptur for en hardt rammet turistnæring.
Salget av nye og brukte båter har gått i været og båtfolket ønsker å bruke båtene sine mer enn vanlig. Det blir definitivt flere fritidsbåter, flere kajakker og vannskutere på havet, i fjordarmer og i skjærgården.

Drømmesommer
For oss i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) og for de frivillige i KNBFs båtforeningene er det fantastisk å tenke på hvor mange ferske båtførere som skal på vannet denne sommeren. Enda flere enn før skal oppdage hvilke fantastiske naturopplevelser båtlivet gir. Enda flere skal kjenne på friheten og gleden, høre bølgeskvulp mot skroget og kjenne solgangsbrisen i luggen.

For oss som jobber for at så mange som mulig skal kunne bruke Norges unike kystlinje, går drømmer i oppfyllelse i år. Båtforeningene våre melder om rekordartet pågang og lange ventelister, og KNBFs tillitsvalgte og frivillige kysten rundt bretter opp ermene og gleder seg til å ta i et tak.

Sikkerhet først
Samtidig deler vi sikkerhetsfolkets bekymring. Derfor må vi, denne sommeren enda mer enn før, tenke sikkerhet først. Nye som gamle båtførere må gjøre det de kan for å sikre seg mot ulykker og uhell.

Ikke minst vil båtfolkets raushet komme godt med gjennom mulighet med å dele kunnskap. De av oss som har erfaring fra bruk av båt må ta ansvar, vise gode holdninger og være tilgjengelige for våre nye båtvenner. KNBF oppfordrer alle erfarne båtfolk til å ta kontakt når de ser at det er en ny båteier i havna. Kanskje hun eller han setter pris på å få råd og veiledning om utstyr og tekniske utfordringer ved å ha/ eie båt, om navigering og oppførsel på sjøen. Ikke nøl, vær raus og del kunnskap.

Ta kontakt
Vi oppfordrer også mindre erfarne båteiere til å ta kontakt med de mer erfarne i havna for å spørre om råd. Sjøulker kommer i mange utgaver, gamle, unge, kvinner og menn, fellesnevnere er kjærligheten til båt og hav, inkludering og raushet. Vi er alle sammen en stor båtfamilie og ønsker å hjelpe hverandre slik at vi alle får de beste opplevelser på sjøen.

Det er mange, enkle grep hver av oss kan ta for å gjøre livet på sjøen trygt og inkluderende:

- Et enkelt tiltak er å sørge for at det ikke er flere personer og mer last om bord enn det båten tåler og er godkjent for. I åpne båter skal man dessuten ha personlig flyteutstyr som for eksempel redningsvest på seg. I båter over åtte meter skal man ha personlig flyteutstyr nok til alle om bord, og de skal være lett tilgjengelige.
- Sjekk alltid værmeldingene før du drar ut, og dropp turen dersom det er meldt sterk vind eller tåke. Dette gjelder spesielt for de myke trafikantene som mindre båter, kajakker og vannskutere.
- Tilpass alltid farten etter forholdene i leden. Er det mye holmer og skjær eller åpent farvann? Ved seilas i dårlig sikt og mørke må farten ned og man må holde god avstand til land og sjømerker. Det er også viktig at båtfører ikke nyter alkohol før etter at båten er fortøyd.
- Båten børha en grundig teknisk sjekk før sesongen. Spesielt viktig er det å sjekke bunnventiler, slanger, drivstofftanker og filter, propaninstallasjoner, brannslokkeutstyr, redningsstiger, flåter og VHF.

Ta gjerne kontakt med en fra KNBFs besiktigelsesmannskap for en båtsjekk.


Når noen har falt i vannet
Fall over bord og kantring resulterer i over halvparten av dødsulykkene til sjøs. De aller fleste av disse drukningsulykkene skjer fra åpne båter under 22 fot samt kajakker, seilbrett og vannskutere. Det er som oftest bare fører tilstede i fartøyet.

Det er tre tiltak som er viktige når ulykken har skjedd og du har havnet i vannet:
1. Båten må stoppes, og da må du ha husket å montere dødmannsknappen. Den er festet i båtfører og i starteren, slik at fall over bord automatisk stanser motoren. KNBF anbefaler trådløs dødmannsknapp.
2. Det er viktig å få varslet om ulykken så tidlig som mulig i tilfelle du ikke klarer å redde deg selv eller andre. Sikrest er en personlig nødpeilesender som er festet til kroppen og som varsler hovedredningssentralen.
3. Monter redningsstige- eller leider så det er mulig å om bord etter et fall i vannet.

Dette klarer vi sammen! 
Hvis alle tar ansvar for at alle skal ha det bra på sjøen, demper farten i trange farvann og tar hensyn til havets myke trafikanter, kommer dette til å gå bra. KNBF drømmer ikke bare om tidenes båtsommer, vi ønsker oss tidenes beste båtsommer.


Vi i Kongelig Norsk Båtforbund ønsker alle lykke til båtsesongen 2020, garantert spekket med minnerike opplevelser!

Artikkel av

Cecilie Klem
25 juni 2020

Del artikkelen