KNBFs tre veier til trygt båtliv

17 juli 2020
KNBFs tre veier til trygt båtliv

«Avpass farten etter forholdene og vis hensyn. Det er nøkkelen til godt sjømannskap.» Det er budskapet fra Kongelig Norsk Båtforbund i møte med historisk mange båter på sjøen.

Vi ønsker at tidenes båtsommer skal bli trygg og god for alle fritidsbåtbrukere langs hele norskekysten. Derfor vil KNBF rette søkelyset mot tre fokusområder:
1) Det gode sjømannskapet
2) Fall-over-bordulykker
3) Trygge og ryddige havneanlegg.

Generalsekretær Stig Hvide Smith og president Egil Kr. Olsen i Kongelig Norsk Båtforbund kommer med tre oppfordringer til båtfolket i møte med tidenes båtsommer:
1) Bygg oppunder det gode sjømannskapet og husk at båtliv er båtfellesskap der alle er venner! Avpass farten etter forholdene og omgivelsene dine. Ta hensyn til andre og hjelp til, ikke bare når noen er i nød, men også ved ilandstigning i ei flott uthavn, eller ved småuhell. Når du ser at noen strever med å legge til eller har andre utfordringer: Bistå og del kunnskap.

2) Har du ansvar for en allment tilgjengelig havn eller brygge, sørg for at det er montert tilstrekkelig med redningsstig(er) med belysning pluss redningsmateriell som bøye og kasteline. Rydd opp på bryggene, unngå snublefeller og ulendt terreng ved av- og påstigningssteder.
3) Legg en plan for hvordan du kommer deg opp i båten eller på land dersom du faller over bord eller fra brygge. Det finnes mange enkle, personlige nødpeilesendere som sender signal til redningstjenestene hvis uhellet er ute. Disse kan festes til klær og redningsvest dersom man er alene i båt. Husk hvor tung du er med våte klær, og monter stige på utsiden av båten og/eller ha en sammenleggbar leider om bord. Ha gjerne kasteline og/eller livbøye om bord.

- Opplev en trygg ferie

- Alle undersøkelser og all statistikk hittil i år tyder på at det blir flere fritidsbåteiere og med- passasjerer skal gis mulighet til å oppleve det gode båtliv, ta del i de gode samtalene på en holme i ei uthavn. Finnes det bedre måter å bygge god folkehelse på? spør president i KNBF, Egil Kr. Olsen.
For KNBF er det viktig at opplevelsene er rammet inn i sikkerhet på sjøen. Derfor oppfordrer KNBF alle til å være oppmerksomme på KNBFs tre fokusområder.
- Opplev en tryggere ferie på sjøen sammen, bygge gode minner, ta vare på hverandre og vis hensyn. Disse opplevelser skal gjøre oss alle klar for en ny innsats på jobb i resten av 2020 og 2021! Da er godt sjømannskap og evnen til å kunne dele ekstra viktig, sier Olsen.
Generalsekretær Stig Hvide Smith understreker viktigheten av å holde seg edru når man fører båt.
- Etter en dom i Høyesterett er nå rettspraksis at du mister retten til å føre båt om du blir tatt med promille på en og oppover. Vi fraråder å føre båt i alkoholpåvirket tilstand, uansett promille, sier Smith.

Artikkel av

Cecilie Klem
17 juli 2020

Del artikkelen