KNBF lanserer hurtigbåtopplæring med simulator

13 september 2018
KNBF lanserer hurtigbåtopplæring med simulator

Ny hurtigbåtopplæring skal styrke kompetansen til førere av raske fritidsbåter, med praktisk trening i simulator.

Det er simulatorsenteret Simsea i Haugesund og Kongelig Norsk Båtforbund som nå lanserer tilbudet. Et simulatortreningsprogram for fritidsbåtførere er ment å øke kunnskap og praktisk erfaring ved bruk av hurtigbåt. Uhell med raske båter kan få store konsekvenser, og KNBF tilbyr nå sine medlemmer, i samarbeid med Simsea, trening for de som kjører slike båter.

Simulator 2Bjørn Ydse manøvrer seg gjennom farvannet. Foto: Vetle Børresen, Båtens Verden

Administrerende direktør i Simsea, A. Rune Johansen, fortalte i et nyhetsinnslag på NRK at simulatortreningen kan bidra til at folk blir mer årvåkne, og at de forstår mer av hvordan fritidsbåten oppfører seg i forskjellige situasjoner.

Det er den praktiske utøvelsen i ulike farvann, skiftende værsituasjoner og med andre elementer som båteiere tidligere ofte ikke har fått prøvd seg i før det er for sent, som nå lanseres som et frivillig kurs.

KNBF tilbyr nå opplæring til sine medlemmer, slik at de står bedre rustet til å manøvrere båten sin i ulike krevende situasjoner. Simulatortreningen kan tas på et titalls sentre langs kysten, deriblant hos Simsea i Haugesund, og hos Redningsselskapet i Horten.

Virkelighetsnært

Alle de sju regionlederne i KNBF, samt øvrige representanter i forbundsstyret, har vært i Haugesund og prøvd simulatoren i praksis. De var enige i at det var en verdifull erfaring å ta med seg som båtfører.

Simulator 3 2Ved roret: Christian Lien, Fender Marine, Bjørn Ydse, KNBF region Vest og Tore Høisæther, Fender Marine. Foto: Vetle Børresen, Båtens Verden

- Du kjenner sjøen, og kroppen kompenserer hele tiden, fortalte Kristian Tornes i region Nordvest til Båtens Verden under testingen, og fikk støtte av Per Skalleberg i region Sør, som mente at dette er et godt preventivt virkemiddel for å hindre ulykker og bekjempe vanskelige situasjoner man ellers ikke tør å prøve på.

- Det er så virkelighetsnært, sa generalsekretær Endre Solvang til NRK, og la til at som action-læring, var dette midt i blinken.

Faksimile NRK Endre mindreEndre Solvang, generalsekretær i KNBF. Faksimile: NRK 06.09.18
Klikk på bildet for å se NRK-innslaget

Kurset er basert på samme trening som for offiserer på hurtiggående passasjerbåter. Treningen er todelt med e-læring på nett, kombinert med trening i fullskala-simulatorer. Bestått kurs gir ekstra rabatt (5 %) på båtforsikring i Norske Sjø, og kan tas ulike steder i Norge.

KNBF-medlemmer får 23 % rabatt på opplæringen.

For mer informasjon kan Simsea ringes på 940 05 880.

Trykk på bildet for å se høyoppløst utgave, eller for å lagre annonsen:

Annonse Hurtigbåtopplæring 2

Artikkel av

13 september 2018

Del artikkelen