Se opp for svindelforsøk

12 november 2019
Se opp for svindelforsøk

En båtforening på Østlandet opplevde et svært målrettet forsøk på svindel denne uka. Vær særlig obs på eposter og beskjeder mellom styremedlemmer om fakturering.

Kassereren i båtforeningen mottok denne uka en privat mail som tilsynelatende var fra epostadressen til et styremedlem. I eposten ble kassereren bedt om å gjennomføre en betaling på 4615 Euro. Eposten var skrevet på perfekt norsk, og avsender understreket at betalingen helst burde gå raskt. Kassereren svarte «Kjør på» fordi han ikke hadde noen grunn til mistanke og fordi han regnet med at betalingen hadde med et pågående vedlikeholdsprosjekt på anlegget å gjøre. Emnet i eposten var «Utgifter for november 2019».

Heldigvis ringte kassereren styremedlemmet kort tid etterpå, og de fikk avklart at dette var en falsk eposthenvendelse. Mens de to snakket sammen på telefon fikk kassereren kontoopplysninger fra samme mailadresse, og betalingen skulle sendes til en tysk konto. Opplysningene virket troverdige og fornuftige. De to styremedlemmene ble enige om å svare og be om bilag på hva som skulle betales, men fikk selvsagt ikke svar på henvendelsen.

Kassereren har følgende opplysninger om eposten: Den kom via noe som kalles Domains By Proxy i Arizona, USA. Tjenesten er levert av GoDaddy.com, som driver med leveranser av sikkerhetssertifikater/SSL til bruk på internett. Med andre ord var eposten fra noen som ikke vil tilkjennegi hvem som eier domenenavnet eposten er sendt fra. Den kan derfor være fra hvor som helst i verden.

Kassereren tror opplysningene om styreverv, altså den informasjonen som gjorde henvendelsen så troverdig, er tatt fra nettsiden til båtforeningen. Private epostadresser finnes derimot ikke på denne siden, så epostadressen må være plukket opp på annen måte. En alternativ kilde til opplysningene om styreverv kan være Brønnøysundregisteret, skriver kassereren videre, men de har heller ikke private e-postadresser.

Foreningen tar nå grep og redigerer kontaktopplysningene til styret på nettsiden slik at det ikke framgår hvem som er kasserer og hvem som er styreleder.

Artikkel av

Cecilie Klem
12 november 2019