Sikkerhetsdag i Kirkenes

05 juni 2018
Sikkerhetsdag i Kirkenes

Mange båteiere har for dårlig kunnskap og ikke minst erfaring fra bruk av nød-utstyr som raketter og redningsflåter.

Derfor arrangerer medlemsforeningen Kirkenes båtforening nå den første Sikkerhetsdagen i samarbeid med en rekke lokale og nasjonale aktører torsdag 7. juni.

KNBF hilser dette tiltaket svært velkommen og vil gi ros til Kirkenes båtforening som vil være førstemann ut med en slikt arrangement. Forbundet oppfordrer også andre til å gjøre det samme. Programmet for kvelden vil bestå av en orientering om korrekt bruk av ulike typer raketter, bluss osv. inkludert oppskyting og demonstrasjon. Det vil også bli demonstrert utløsning og bruk av redningsflåte. Vi vil ha kontakt med Kystradio Nord og Hovedredningssentralen for testing av VHF og nødsendere. Bakgrunnen er at mange båteiere har liggende nødutstyr som (heldigvis) aldri kommer i bruk. Vi frykter da at den dagen det virkelig gjelder, så har man enten for gammelt utstyr eller problem med å bruke det man har.

«Hvis man aldri har skutt opp en nødrakett i rolige omgivelser er det liten sjanse for at man får det til i opprørt hav med kalde fingre når man kanskje en dag virkelig kommer i en nødsituasjon» sier Bernt Nilsen som er initiativtaker til arrangementet.

Han har som andre erfart at nødraketter bare blir liggende glemt i båten sesong etter sesong til de blir for gamle eller at bruksanvisningen blir uleselig. Enkelt utstyr kan være direkte farlig om det blir feil brukt. Kirkenes Båtforening oppfordrer derfor alle medlemmer og andre båtinteresserte i Sør-Varanger til å ta med sitt nød-utstyr og møte opp i småbåthavna på torsdag. Da vil man få innføring i korrekt bruk av utstyret av kyndige personer. Man vil få prøve å skyte opp, se hvordan ulike rakett-typer, bluss, radio osv. virker. «Vi vil også utløse en redningsflåte slik at man får se hvordan det skjer i praksis og kanskje prøvesitte en slik på sjøen», sier Nilsen.

Mange aktører som arbeider med sikkerhet på sjøen vil være til stede og det vil også være mulighet for gode tilbud på relevant nødutstyr. Lokalt vil Redningsselskapet, Politiet, Havnevesenet, Brannvesenet og DSB/Sivilforsvaret delta. Andre som støtter og bidrar er Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) og Sjøfartsdirektoratet.

Kontaktpersoner:

Ronny Holm, leder Kirkenes Båtforening.

Bernt Nilsen, initiativtaker, tlf. 9010 3456,

Plakat sikker liten

 

Artikkel av

Andersen
05 juni 2018

Del artikkelen