Sjøens NAF-test: Sikkerhetsbesiktigelse av båt

29 mars 2017
Sjøens NAF-test: Sikkerhetsbesiktigelse av båt

Den er både rimelig og enkel å gjennomføre, men kan være uhorvelig viktig for både din og familiens sikkerhet på sjøen. Over hele landet utdanner KNBF besiktigelsesmenn som kan gjennomføre en sikkerhetsbesiktigelse på din båt.

Det finnes idag ingen obligatoriske tester eller godkjennelsesordninger for fritidsbåtflåten, og selv for den mest fingernemme båteier kan det være lett å overse feil eller mangler på egen båt. Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) har siden 1994 tilbudt både medlemmer og ikke-medlemmer en frivillig sikkerhetsbesiktigelse av fritidsbåt for å bedre sikkerheten på sjøen. Det oppdages nemlig feil, mangler og «tikkende bomber» som kan ødelegge både ferieturer og et ellers trygt båtliv.

Steinar 3

Steinar Løvmyr har vært besiktigelsesmann i seks år og er en av om lag 140 aktive i ordningen over hele landet, og utfører et 100-talls besiktigelser årlig, men skulle gjerne hatt flere.

– Vi oppdager stort sett alltid noen feil som bør utbedres, så dette er en nødvendig og nyttig ordning båtfolket bør bli flinkere til å benytte seg av. Det handler om egen og andres sikkerhet. At en ekstern person som har vært gjennom dette flere ganger tidligere kan gå igjennom båten kan være med på å avdekke flere små feil og mangler som kan få store, fatale konsekvenser, forteller Løvmyr til Båtens Verden.

Som hobby
KNBF utdanner besiktigelsesmenn flere ganger i året, hvor deltakerne gjennomfører et helgekurs der båtforbundet blant annet samarbeider med bransjeorganisasjonen Norboat. Alt gjøres på den enkeltes fritid, og et register over de ulike besiktigelsesmennene finnes på KNBF sine nettsider. Vi ble med Steinar Løvmyr på en typisk besiktigelse av en familiebåt på tretti fot fra 2000.

Båten vi skal se på ligger på sjøen, men det er selvfølgelig også en fordel om den hadde ligget på land. Da hadde Steinar også kunne tatt en titt under vannlinjen også – men dette er altså ikke nødvendig.

– Jeg begynner alltid med å ta en titt utenfor båten, om det er riper eller skader, lanterner, kryssholt og er båten nyere enn 1998 sjekker jeg også CE-merkingen, sier han.

Rangerer
Steinar går langs dollbordene, sjekker pulpitt og rekker. En griperekke er løs, og han skrur den fast med en skrutrekker. Noen ting er like greit å utbedre der og da. Nå er det på tide å se på motorrom, gjennomføringer og strømsystem. Som veileder bruker han en sjekkliste og rangerer det som dukker opp med 1 og 2, der 2 «utgjør en sikkerhetsrisiko» og 1 er en påpekelse. 0 betyr ingen tilkomst.

I motorrommet studerer han to gjennomføringer med stoppkraner, der kuleventilene nærmest sitter bom fast. – De tør jeg rett og slett ikke bevege på når båten ligger på sjøen, så disse må nok byttes. Disse bør være i bevegelse, så unngår man dette. En sikkerhetsrisiko her altså, understreker han.

– De vanligste faktorene i motorrommet er løse slangeklemmer, oljesøl, dårlig ventilasjon og gjennomføringer, legger han til.

Løs kabelsko
Videre tar Steinar en titt på landstrømanlegget om bord. Den forrige eieren har montert dette selv, og det bærer det litt preg av, selv om det ikke utgjør noen stor sikkerhetsrisiko. – Det var noen løse kabler og mye koblinger, mange sladder i hverandre. Istedenfor å føre strømmen fra inntaket på båten og direkte til hovedsentralen, var det to koblingspunkter, og det er ikke helt bra. Selve batteribanken var bra, men den ene kabelen var irret litt og kunne vært byttet ut snart. Den vil gi dårligere forbruksstrøm på grunn av krypstrømninger, forteller han.

I naboskottet finner han en kabelsko som er løs. – Den bør enten byttes ut eller klemmes inn. Nå ligger den og gnisser, og det er bare strøm av og til på en lensepumpe, sier han.

Tips og 2-ere
Etter cirka tre kvarter er Steinar ferdig med 30-foteren – som ikke hadde verken gassanlegg eller VHF. En sikkerhetsbesiktigelse varer normalt sett fra en halvtime til det tredobbelte, men gjerne litt lengre tid på seilbåter.

Steinar setter seg ned med skjemaet for å oppsummere og gjøre notater. Noen tips utenfor de konkrete sikkerhetspunktene blir det også – som å bytte ut septikslange til en luktfri variant.

steinar 4

– Kuleventiler, et eldre brannslukningsapparat og en løs kabelsko fikk en 2-er av meg, men utover det kun påpekninger. Et ganske representativt resultat for båter som har blitt ti til femten år gamle. Faktisk ser jeg ofte at eldre båter enn dette får færre merknader, sier han. At sikkerhetsbesiktigelsen har vært nyttig for denne båteieren, er det altså liten tvil om.

NAF-test på sjøen
– Du kan egentlig sammenlikne sikkerhetsbesiktigelsen med en NAF-test. Varigheten på undersøkelsen er fem år, og den gir deg en sikkerhetstilstand på båten med punkter du bør utbedre. Jeg synes en slik sikkerhetskontroll burde vært obligatorisk for alle båter, forteller han. 

– Det er flere viktige grunner til å gjennomføre en undersøkelse. Ikke bare fordi du må, men for egen sikkerhet, eller om du for eksempel skal kjøpe eller selge båt. Bor du i Trondheim og vurderer å se på en båt i Bodø kan du bruke en av våre besiktigelsesmenn der oppe til å vurdere den først, avrunder Steinar.

Bilder og tekst: VB Media AS, Båtens Verden

Artikkel av

Master & Commander
29 mars 2017

Del artikkelen